banneri-Vonyx-akku.png banneri-beamz-led-spotti-tarjous.png
WebShop news
DJ: n ABC
julkaistu 19.05.2009 klo 12.37

DJ:n ABC

Olet siis ilmeisesti harkinnut dj:n uraa, joko harrastus- tai työmielessä. Tuskinhan muuten lukisit tätä kirjoitusta. Dj:n työkenttä on varmasti vaativampi ja vaikeammin opittavissa, kuin kuvittelet. Siksi onkin tärkeää jo alussa opetella dj:nä työskentelyn periaatteet oikein.

Pyrimme tässä kolme osaisessa sarjassa kertomaan tärkeimmät perustiedot, jotka saattavat joistakin tuntua jopa liiankin itsestään selvyyksiltä. Kertaus on kuitenkin opintojen äiti ja siksi suosittelemme artikkelien lukemista myös dj-urallaan jo pitemmälle ehtineille.

Valitsenko vinyylit vai cd:t?

Tämä on erittäin vaikea ja moniulotteinen kysymys. Tällä hetkellä dj:t jakaantuvat kahteen leiriin; toiset eivät suostu työskentelemään muilla kuin ns. vinyylisoittimilla, joista on muodostunut dj:n ammattityökalu. Toiset dj:t taaseen toteavat cd-levyjen tarjoavan monia hyviä, vinyyleistä puuttuvia ominaisuuksia.

Parasta olisi jos voisit itse kokeilla molempia tallenteita ja laitteita. Monissa tiskijukkien suosimissa levykaupoissa ja laitteita myyvissä liikkeissä on mahdollisuus kokeilla erilaisia soittimia ja miksereitä. Voit tietysti myös lyöttäytyä tutun dj:n mukaan jollekin keikalle ja kysellä hänen mielipidettään asiasta. Myös monissa nuorisotaloissa on mahdollisuus tutustua dj-laitteisiin. Ole aktiivinen ja selvitä eri mahdollisuuksia omalla paikkakunnallasi.

Useimmillla meistä on tänä päivänä kotona cd-levyjä ja se saattaa olla yksi valintaperuste ryhtyä käyttämään cd-levyjä myös dj:n työssä. Toki voit myös käyttää cd- ja vinyylilevyjä yhtä aikaa, mutta käytännössä useimmat dj:t ovat päätyneet jompaan kumpaan. Jos asut pienemmällä paikkakunnalla voi jo vinyylilevyjen ostaminenkin tuottaa vaikeuksia. Onneksi useimmilla levykaupoilla on hyvät postimyyntitoiminnot ja nettipalvelut.

Sinun on myös mietittävä millaista musiikkia ryhdyt soittamaan. Jos valitset pääasiassa ns. mainstream musiikkia, saattaa cd olla sinulle sopiva formaatti. Jos hakeudut underground musiikin pariin, löytyy vinyyleitä laajempi ja dj-käyttöön suunnitellumpi valikoima.

Suurin osa hip-hop/rap/rnb/soul -musiikkia soittavista tiskijukista käyttää vinyylejä. Ne tarjoavat laajemmat mahdollisuudet miksaamiseen ja scratchaamiseen.

Maksisingleistä ja muista vinyylilevyistä

Nykyisin vinyyliin (erityisissä levypuristimissa matriisilla valmistettu muovikiekko) tallennetaan lähinnä Dj-käyttöön tarkoitettuja äänilevyjä, joita kutsutaan meikäläisittäin makseiksi, maxiksi, maksisinkuksi tai 12 tuumaisiksi (levyn 12" halkaisuleveyden mukaisesti).

Olet varmasti kuullut puhuttavan myös LP-levyistä. LP on lyhennys englanninkielisistä sanoista Long Play, suomeksi myös "pitkäsoittolevy" eli albumi. Long Play levyjen rinnalla prässättiin ennen myös 7" kokoisia Single Play (SP) levyjä.

EP (Extended Play) tarkoittaa singlen ja LP:n väliin jäävää tallennekokoa jolla on yleensä muutamia eri kappaleita tai erikoisen pitkäkestoisia miksauksia sammasta kappaleesta. Artistit, joilla on materiaalia enemmän kuin sinkun verran, mutta ei riittävästi albumin (n. 12-16 biisiä) julkaisemiseen, voivat julkaista EP:n jolla on esim neljä tai kuusi biisiä. Vinyyli-EP:n koko voi olla 12" tai harvinaisempi 10" (aikaisemmin myös 7"). EP voidaan periaatteessa julkaista myös CD formaatissa

33 vai 45 nopeus?

Joiltain levyiltä voi olla vaikea tietää millä nopeudella levyä pitäisi soittaa. Näin on etenkin jos levy sattuu olemaan ns. White Label, eli siinä ei ole kuin blanco-keskiötarra. Kuitenkin yleensä vinyylilevyjen keskiötarroissa on merkintä, joka kertoo oikean pyörimisnopeuden. Oikean nopeuden arvioimisessa voi myös auttaa se, että USA:ssa käytetään prässeissä enemmän 33 nopeutta ja euroopassa taasen 45:sta. Jotkut levyt on myös tarkoituksella jätetty ilman koko nopeusmerkintää, tällaisia levyjä voit mainiosti soittaa kummallakin nopeudella. Kuuntelemalla sävelkulkua voit yleensä päätellä oikeamman pyörimisnopeuden.

Club Dj vaiko Mobile Dj?

Dj:t voidaan jakaa kolmeen pääluokkaan (neljäs olisi ehkä vielä remix/producer DJ, mutta tämä oikeastaan yhdistelee kolmea aiempaa pääluokkaa).

Ensimmäisenä ovat Club Dj:t, jotka soittavat clubeissa, bileissä ja raveissa. Toisena ryhmänä tulevat Turntablistit, jotka myös kiertävät bileissä mutta heillä on ensisijainen painopiste Turntablismissa, eli miksaustekniikassa ja Dj-kisoissa. Turntablisti ei välttämättä keikkaile koskaan. Kolmantena ryhmänä ovat Mobile Dj:t, jotka tekevät keikkoja mahdollisimman usein ja he ovat yleensä myös ammatinharjoittajia, jotka vierailevat omine laitteineen erilaisissa tilaisuuksissa kuten hääjuhlissa, julkisissa tapahtumissa ja yritysten kekkereissä.

Jokaisessa Dj-ryhmässä on omat niksinsä. Sinun on harjoittelemalla löydettävä itsellesi sopivin tyyli ja tekniikka, sekä tehtävä tulevia kuulijoitasi miellyttävät musiikkivalinnat.

Minkä ikäisenä voi aloittaa

Jo hyvinkin nuori, 10-12 vuotias voi aloittaa vanhemman henkilön opastuksella. Tärkeintä on oma innostus ja kiinnostus Dj:n uraa kohtaan. Toisaalta vielä 40-vuotiaanakaan ei ole liian vanha aloittamaan soittamista. Musiikki ei tunne ikärajoja.

Varsinainen ammattiin valmistava tutkinnon voi suorittaa Suomessa tällä hetkellä vain Outokummun Oppimiskeskuksessa

DJ:n ammattiin voi kuitenkin mainiosti valmistua itse oppimalla, oppisopimuskoulutuksella (esim. ohjelmatoimistojen) tai ammattikursseilla. Lisäksi ainakin suurimpien kaupunkien nuorisotaloissa järjestetään Dj:n työskentelyyn perehdyttäviä kursseja aika ajoin. Ammattikursseista kannattaa kysellä paikallisesta työvoimatoimistosta.

Ensimmäiselle kunnon keikalle pääseminen vaatii aktiivisuutta

Aloittavan dj:n ei todellakaan kannata istua kotona odottamassa, että joku soittaisi ja pyytäisi keikalle. On tehtävä itsensä tunnetuksi. Kaksi ehkä parasta tapaa ovat: 1) Marssi suoraan klubeille, kerro klubia pyörittävälle kaverille kuka olet ja millä asialla olet. Monet nykyiset huippu dj:t ovat aloittaneet soittamalla esim. alkuillan hiljaisempina tunteina ja edenneet tästä pikku hiljaa dj-urallaan. 2) Maassamme toimii muutamia hyviä dj-agentteja (joku kutsuu nittä myös ohjelmatoimistoiksi). Niihin voi olla suoraan yhteydessä ja tarjoutua työntekijäksi. Kannattaa muistaa pitää ns. jalat maassa. Tähdeksi ei juurikaan synnytä, vaan arvostetun dj:n asema saavutetaan vain raskaalla työllä ja nöyrällä asenteella.

Sanastoa

Tässä muutamia termejä joihin törmäät urallasi:

Beats Per Minute = bassolyöntien määrä minuutissa. Luvulla ilmaistaan kappaleen tempo (=nopeus).

KILL-switch = eräissä mikserimalleissa olevaa KILL-switchiä käytetään koko kanavan mykistämiseen tai yhden tai useamman äänialueen mykistämiseen.

Cross-fader = kaikissa uusissa miksereissä vakiona olevalla cross-faderilla voidaan yhdellä kädellä nopeasti vaihtaa soitettavaa kanavaa. Cross-faderin ollessa aivan vasemmalla soi vain vasenkanava, aivan oikealla oikeakanava ja keskellä molemmat kanavat samanarvoisesti.

Levysoittimen strobovalo = tämän valon avulla saat kätevästi selville levylautasesi todellisen pyörimisnopeuden. (Levysoittimen omat liukumerkinnät kun eivät aina pidä paikkaansa, varsinkaan vanhemmissa soittimissa) Kun levylautasen reunassa näkyvät pisteet ovat stroboskooppivalossa paikallaan pyörii levylautasesi haluamallasi nopeudella (yleisimmät 45 rpm tai 33 rpm). Kun liikutat nopeudenhienosäätöä (pitch) rupeavat ao. valot vaeltamaan eteenpäin tai taaksepäin. Nyrkkisääntö: jos pitch liukusi on keskiasennossa (+-0) ja valot vaeltavat, on soittimesi huollon tarpeessa.

Anti-Skate: S-muotoisilla äänivarsille on tyypillistä automaattinen liikkumisvoima levysoittimen keskustappia kohden. Anti-Skate on levysoittimen äänivarren säätömekanismi, joka aiheuttaa vastavoiman edellä mainitulle ilmiölle. Huonosti säädetty Anti-Skate aiheuttaa neulan hyppimistä pois levyuralta.

Light-jockey = valo-dj. LJ, huolehtii valojen ja usein myös muun visuaalisen efektiikan synkkaamisesta musiikin kanssa. On tärkeää, että yhteistyö Dj:n ja Lj:n kanssa toimii mutkattomasti.

Mitä Dj:n tulee tietää tekijänoikeusasioista?

Nopeasti tiivistettynä (ja helpotuksen sanana) voi todeta, että Dj:n ei tarvitse tekijänoikeusasioista murehtia niin kaun kun hän soittaa levykaupoista ostamiaan äänitteitä kotonaan tai vaikkapa ravintoloissa tai nuorisotaloissa.

Laajemmin tekijänoikeusasioissa on kysymys artistien ja levy-yhtiöiden omistamista oikeuksista ääni- ja kuvatallenteihin. Asia on helpompi oivaltaa, kun ajattelet että itse tekisit jonkun hittibiisin. Et varmaankaan haluaisi jonkun ison levy-yhtiön tai radioaseman käärivän voittoja sinun hitilläsi, ilman että myös sinä hyödyt siitä.

Kun ostat kaupasta CD-levyn ostat samalla oikeudet levyn kuuntelemiseen ja kopiomiseen omaan käyttöösi. Jos aiot kopioda biisejä muuhun käyttöön (tallentamislupa) tai soittaa levyjäsi järjestämässäsi tilaisuudessa (esittämislupa), on lain perusteet tiedettävä. On hyvä muistaa, että kaikki tekijänoikeuslait koskevat myös Dj:tä.

Suomen ja kansainvälistenkin lakien mukaan, kun esitys on julkinen, teoksen (kuten äänilevyn biisi) tekijöillä on yksinoikeus määrätä sen esittämisestä. Käytännössä tämä tarkoittaa, että esityksen (=bileiden, disco-illan, tms.) järjestäjä tarvitsee esittämiseen musiikin tekijöiden luvan. Suomessa luvat myöntää keskitetysti Teosto edustamiensa tekijöiden puolesta (USA:ssa taasen on useita Teoston tyyppisiä järjestöjä). Teosto laskuttaa myös esityskorvaukset ja tilittää ne sitten musiikin tekijöille.
Esim. klubeissa ja ravintoloissa musiikinesittämisluvat Teostolta hankkii siis ravintoloitsija tai bileiden järjestäjä -EI DJ! Erilaisista raveista ja bileistä JÄRJESTÄJÄ joutuu maksamaan ns. Teosto-maksuna 4,6% tilaisuuden kokonaistuloista, niiden ylittäessä 842 euroa.

Uuden äänitekopion tekeminen valmiista levystä on julkiseen käyttöön aina luvanvaraista. Ainoastaan kopiointi omaan henkilökohtaiseen käyttöön on sallittua ilman lupaa tai korvausta. Teosto/NCB myöntää luvan esim. kovalevytallentamiselle edustamiensa oikeudenhaltijoiden puolesta. Lupa tarvitaan myös Gramexilta, jos musiikki kopioidaan valmiilta äänitteeltä.

Koska asia on aika laaja ja sen selittäminen veisi monta sivua, on tarkemmat tiedot tarvittaessa nähtävissä Teostoston kotisivuilta: http://www.teosto.fi Siirry osioon: Musiikin käyttö -> musiikin tallentaminen.

Teosto ja Gramex Linkki alla

Dj:t saavat julkaistuille äänitteille tekemistään kappaleista esityskorvauksia Teostolta (ja Gramexilta). Voidakseen saada korvauksia Teoston kautta, on ensin liityttävä Teosto ry:n jäseneksi.

Dj:n ammattitaudit

Dj:n ammattivaivat tulevat esiin yleensä vasta vuosien tai vuosikymmenten työskentelyn jälkeen. Yöaikaan tehtävään työhön liittyvät erilaiset vuorokausirytmien vaihteluista johtuvat vaivat, kuten unensaantiongelmat ja pään soiminen. Kovasta metelistä taas kärsitään hyvin yksilöllisesti. USA:ssa naistiskijukille tehdyn kuulotestin mukaan vuosikausia tiskijukkina työskennelleiden kuulo oli aivan normaalitasolla. Kuulotesteissä kannattaa käydä jos vähänkin epäilee omaa kuuloaan. Omasta yleiskunnosta kannattaa huolehtia säännöllisellä liikunnalla ja suhtautumista alkoholiin on myös syytä tarkkailla.Linkit:
www.teosto.fi
www.gramex.fi
paytrail
Viiva
Klarna
Viiva
DISCOLAND OY
Myymälä avoinna
1.6. - 31.8.
ma-pe 10.00 - 17.00

Linnavuorentie 28,
00950 HELSINKI
p.(09) 342 4220
Viiva
kartta
banneri Viiva banneri Viiva banneri Viiva banneri Viiva banneri Viiva banneri Viiva banneri Viiva

Discoland on suomalainen showtekniikan tuntija ja maahantuoja, joka on jo yli kahdenkymmenen vuoden ajan palvellut klubijärjestäjiä, muusikoita, tiskijukkia ja muita elämysten ammattilaisia alan parhailla työkaluilla. Meidät tunnetaan siitä, ettemme tarjoa asiakkaillemme ainoastaan teknisiä ratkaisuja, vaan henkilökohtaista palvelua tapahtumasi tueksi. Showtekniikan ammattilaisina tunnemme tekniikan ja toteutukset, joilla sinä voit tehdä omasta tapahtumastasi ikimuistoisen.

Hyvä ja onnistunut tapahtuma on monen tekijän summa. Kristallinkirkkaan idean ja piinkovan tapahtumakonseptin ohella tarvitaan tapahtumatekniikkaa, joka ei petä paineen alla. Siksi tapahtumatekniikkaa ei kannata hankkia keneltä tahansa kaupparatsulta, vaan aina alan asiantuntijalta. Alan parhaat merkit ja vuosikymmenien kokemus takaavat, että sinua palvellaan aina tarpeidesi mukaan. Valikoimastamme löydät niin uusimmat ammattilaisten kaiutinratkaisut, kaiuttimet liikkuvaan työhön keikkapaikalta toiselle, soittimet, LED-valaisimet ja dj-laitteet sekä muut showtekniikan lisävarusteet, joilla tuot juhlatilaasi sen tapahtumasi tarvitseman taian.

Discolandin kaiuttimet, soittimet ja LED-valaisimet ammatti- sekä harrastekäyttöön. Kymmenet eri vaihtoehdot ja mallit takaavat, että jokainen löytää valikoimastamme sopivat kaiuttimet, soittimet ja LED-valaisimet ja dj-laitteet. Tuomme maahan jatkuvasti uusia vaihtoehtoja, jotta sinä voisit loihtia asiakkaillesi sekä itsellesi uusia elämyksiä – joka ilta.